SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?”

“Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.”
“Why not develop your own?”

Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru, respon begini adalah perkara biasa yang dialami. Furthermore, people do love to compare. So, let it be.

Dalam situasi aku sekarang, kenapa wujud dilema memilih style lukisan baru2 ni? Some people might know that recently I’ve participated in a comic development course. Dalam kelas tu, apa yang mengejutkan aku, kebanyakkan pelukis amatur ni menggunakan style manga dalam lukisan mereka. Tidak dinafikan, aku sendiri memang menggunakan style manga sejak dulu lagi. Jadi, waktu tu, terlintas difikiran aku untuk guna style yang berbeza. So that I’ll popped out from the others. Oleh itu, style yang aku panggil “toon” tu wujud untuk aku gunakan.

Is that a new style? My own style? No. Dalam proses mengeksplorasi style baharu, mestilah kena ceduk sana sini. Aku mula guna style toon dalam komik sendiri; “My 10th Ghost”. Masa tu aku ceduk dari dua pelukis ni Brian Lee O’Malley (Scott Pilgrim) dan Ash Kun (Adiwira). Berbeza dari style manga, toon ni lebih simple dan cepat untuk dihasilkan. Lagipun style lukisan Brian Lee jarang ada dalam pasaran.

Kenapa tidak buat style sendiri? Hmm.. Ingat tak dulu ada yang membandingkan style lukisan Hiro Mashima (Fairy Tail) dengan Eiihiro Oda (One Piece)? Semasa awal kemunculan Hiro Mashima dengan Fairy Tail, style lukisan dia seakan One Piece dan orang memperkatakan tentang itu. However, as time goes by, Hiro has changed and develop his own style. Cuba tengok Fairy Tail awal dulu dan sekarang. Sangat berbeza! So the main point is, to develop my own style (especially this new toon style), it could take some time. Aku cuba sebaik mungkin untuk cipta style sendiri. Tapi untuk permulaan, dibandingkan dengan style ‘sensei’ tu, memang kena hadap je la.

Am I changing my manga style to toon? For the time being, no. Aku masih selesa dangan style manga dan mungkin toon style akan tambah versatiliti dalam hasil kerja aku. Ada yang kata style yang aku buat sekarang adalah versi ‘downgraded’ style manga. Haha. Mungkin juga kan. Kita tengoklah satu hari nanti. InshaaAllah. Nak cipta sesuatu tu bukan ambil masa satu dua hari kan? Keep explore and practice more. Ganbatte masho!!

[Original post from Paradecomix facebook page]
“The Identical”
wwe drinkdraw oonline
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s