SEMBANG WAYANG: Ola Bola

Filem yang diinspirasikan daripada kisah benar pasukan bola sepak negara sewaktu kelayakan Olimpik pada 1980. Tauke yang masih ada perasaan kecewa kerana kekalahan pasukannya pada perlawanan kelayakan empat tahun lalu mahu mengembalikan keyakinan penyokong bola sepak negara. Disamping itu, pelbagai cabaran yang dihadapi oleh setiap pemain pasukan tersebut membawa kepada beberapa insiden yang mungkin menjadi… Read More SEMBANG WAYANG: Ola Bola

SEMBANG SAJA: 10 Youtube Channel Pilihan

Peredaran masa dan zaman merubah cara kita kan? Kalau dulu, bila berada di rumah, nak ada hiburan sikit mesti menonton TV atau paling tidak pun dengar radio. Tapi sekarang, TV dan radio sudah kurang popularitinya apabila internet mula menjadi pilihan terutamanya golongan muda. Aku sendiri jarang sangatlah menonton TV atau mendengar radio dari radio itu… Read More SEMBANG SAJA: 10 Youtube Channel Pilihan

SEMBANG WAYANG: The Boy

Greta mengambil peluang sebagai pengasuh di sebuah perkampungan terpencil di UK. Namun, apa yang memeranjatkan buat Greta apabila mengetahui kanak-kanak berusia 8 tahun yang perlu dijaganya sebenarnya adalah sebuah patung porselin. Peliknya, kedua-dua ‘ibu bapa’ patung itu melayannya seakan manusia. Greta telah mengabaikan beberapa peraturan dan dari situ bermulalah kisah ngeri Greta bersama patung tersebut! Tajuk: The Boy… Read More SEMBANG WAYANG: The Boy

SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

Kalau nak ikutkan aplikasi (atau software) untuk melukis ni memang banyak, tapi tak semua yang fokus / khusus untuk penghasilan komik. Sebenarnya korang nak guna aplikasi apa pun boleh, ikutlah pada keselasaan dan keserasian korang dengan aplikasi tersebut. Aku sendiri, bermula dengan lukisan manual, kemudian barulah berjinak-jinak melukis secara digital bermula dengan iPad dan sekarang pengguna tablet… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

SEMBANG WAYANG: The 5th Wave

Dunia kini diancam bahaya dengan kehadiran makhluk asing yang mahu menyingkir populasi manusia dari muka bumi melalui empat gelombang berbahaya. Cassie kini perlu menghadapi gelombang kelima dengan misi untuk menyelamatkan adiknya, Sammy. Dari situ, dia bertemu seorang remaja lelaki yang mungkin menjadi harapan terakhir untuknya. Tajuk: The 5th Wave Edaran: Sony Pictures Genre: Aksi, Pengembaraan, Sains Fantasi… Read More SEMBANG WAYANG: The 5th Wave

SEMBANG SAJA: Minat – Dulu vs Sekarang

Jomlah buat throwback sikit! Dulu, aku hanyalah seorang peminat komik dan anime. Melukis komik tu sejak dari sekolah rendah lagi, masuk sekolah menengah aku lebih minat kepada menulis cerpen dan melukis ni jadi perkara sampingan sahaja. Malangnya, semua benda tu dah hilang masa ditelan zaman (sebab rumah pun kecik saja.. jadi banyak yang akan dibuang… Read More SEMBANG SAJA: Minat – Dulu vs Sekarang

SEMBANG WAYANG: 15 Filem Yang Dinantikan 2016!

2016 adalah tahun yang bakal menjadikan sesetangah manusia sejenis aku pokai! Haha~ Kepada yang tidak ambil tahu, 2016 membariskan pelbagai tajuk filem yang menjadi perhatian penggemar panggung seperti aku juga peminat-peminat filem! Terlalu banyak sampai aku rasa kalau bajet tahun ni ciput-ciput saja, maka kenalah buat saringan untuk tonton filem yang tertentu sahaja. Sigh.. Ahh!… Read More SEMBANG WAYANG: 15 Filem Yang Dinantikan 2016!

SEMBANG BUKU: Finding Your Element

Ini antara buku terawal yang aku cari dan baca selepas penghijrahan mencari makna kehidupan dalam kerjaya. “Finding Your Element” sebenarnya adalah sekuel kepada buku “The Element” oleh Ken Robinson. Tapi aku sendiri tak membaca buku yang pertama dan masih boleh mengikuti buku ini dengan bersenang hati. Tajuk: Finding Yor Element Penulis: Ken Robinson and Lou Aronica… Read More SEMBANG BUKU: Finding Your Element

SEMBANG SAJA: Recap 2015!

SELAMAT TAHUN BARU 2016! Tahun 2014 banyak beri aku pengalaman yang hakikatnya walaupun pahit, masih mampu aku lalui dengan tabah. Sampai dipertengahannya aku buat keputusan dengan tekad untuk lepaskan bebanan ‘kebahagiaan’ yang aku ada selama lima tahun tu dan mulakan semula. Pada waktu umur sudah hampir 3 series ni, hujung 2014 dan sepanjang 2015 adalah buku baharu… Read More SEMBANG SAJA: Recap 2015!