SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

Salaam semua! Nak kongsikan berita dengan korang. Selain InkTober yang bermula hari ini, semalam telah diumumkan barisan pemenang untuk pertandingan “From Zero to Hero” anjuran Indiegu Komik. Ini adalah event pertama daripada Indiegu dan aku kan memang pantang ada contest, mesti nak sibuk-sibuk join. Untuk pertandingan tu setiap yang join kena hasilkan dua mukasurat komik… Read More SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Adakah korang sudah bersedia?! October is cooooming.. Just around the corner weh! Sesuatu yang lazim bagi pelukis seantero dunia, mereka juga sedia maklum, bulan Oktober adalah bulan untuk InkTober berlangsung! Apa itu InkTober? InkTober merupakan satu aktiviti besar-besaran yang berlangsung seluruh dunia pagi pelukis-pelukis. Anjakan yang dicipta oleh seorang illustrator dari Utah, Mr Jake Parker… Read More SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

Morning kengkawan. Another random quick sketch. Haruno Sakura. Watak animanga onna kedua aku jatuh cinta selepas Shizuka (Doraemon). Some people might hate her sebab dia digambarkan sebagai the weakest link dalam Team 7. Bagi aku, dia adalah watak yang paaaling jujur dalam Naruto. Sebab apa, dia memang lemah sebab dia tiada bloodline power mcm Sasuke… Read More Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

Selamat pagi semua! Tahu tak, kadang-kadang tu kita buat benda untuk mengarut atau gedik-gedik je boleh jadi fokus sampai bersungguh-sungguh.. Haduii.. Kisahnya, aku nak join satu contest (contest ke? ke proposal? entah..) ni yang memerlukan aku mereka maskot sempena Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Sea ke-29. Mencabar juga nak cipta karekter ni supaya maskot-applicable.. ceewah.… Read More Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?” “Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.” “Why not develop your own?” Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru,… Read More SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!