Komik Media Sosial Bantu Promosi Karya

Komik Media Sosial Bantu Promosi, Kembang Karya Pelukis Komik Oleh Erda Khursyiah Basir Tidak dapat disangkal dalam zaman serba canggih beserta kepantasan perubahan teknologi terutama yang membabitkan media sosial, ia banyak menyumbang kepada pembangunan tidak kira daripada aspek ekonomi, sosial, pendidikan mahupun daripada sudut kerjaya seseorang individu. Pada saat ramai yang memilih untuk menjana pendapatan… Read More Komik Media Sosial Bantu Promosi Karya

SEMBANG SAJA: Recap 2015!

SELAMAT TAHUN BARU 2016! Tahun 2014 banyak beri aku pengalaman yang hakikatnya walaupun pahit, masih mampu aku lalui dengan tabah. Sampai dipertengahannya aku buat keputusan dengan tekad untuk lepaskan bebanan ‘kebahagiaan’ yang aku ada selama lima tahun tu dan mulakan semula. Pada waktu umur sudah hampir 3 series ni, hujung 2014 dan sepanjang 2015 adalah buku baharu… Read More SEMBANG SAJA: Recap 2015!

SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

Hai semua! Korang berminat menghasilkan komik? Korang baru nak bermula… Hmm.. Ini langkah-langkah asas yang aku kongsikan! Hanya untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak (beginner), yang dah pro tu mungkin ada cara mereka tersendiri.. Sebenarnya, terdapat beberapa langkah untuk menghasilkan komik. Tetapi INGAT, langkah-langkah ini tak termaktub untuk semua pelukis komik kerana setiap pelukis ada cara dan… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

Salaam semua! Nak kongsikan berita dengan korang. Selain InkTober yang bermula hari ini, semalam telah diumumkan barisan pemenang untuk pertandingan “From Zero to Hero” anjuran Indiegu Komik. Ini adalah event pertama daripada Indiegu dan aku kan memang pantang ada contest, mesti nak sibuk-sibuk join. Untuk pertandingan tu setiap yang join kena hasilkan dua mukasurat komik… Read More SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Adakah korang sudah bersedia?! October is cooooming.. Just around the corner weh! Sesuatu yang lazim bagi pelukis seantero dunia, mereka juga sedia maklum, bulan Oktober adalah bulan untuk InkTober berlangsung! Apa itu InkTober? InkTober merupakan satu aktiviti besar-besaran yang berlangsung seluruh dunia pagi pelukis-pelukis. Anjakan yang dicipta oleh seorang illustrator dari Utah, Mr Jake Parker… Read More SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

Selamat pagi semua! Tahu tak, kadang-kadang tu kita buat benda untuk mengarut atau gedik-gedik je boleh jadi fokus sampai bersungguh-sungguh.. Haduii.. Kisahnya, aku nak join satu contest (contest ke? ke proposal? entah..) ni yang memerlukan aku mereka maskot sempena Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Sea ke-29. Mencabar juga nak cipta karekter ni supaya maskot-applicable.. ceewah.… Read More Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?” “Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.” “Why not develop your own?” Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru,… Read More SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

Pengalaman KOMIK DEBUT! – Sayang Ummi

Siapa yang suka melukis dan minat pada komik mesti ada angan-angan atau impian untuk hasilkan sebuah komik, kan? Alhamdulillah, aku tak sangka sesuatu yang menjadi angan-angan aku dulu, kini sudah tercapai! Pada bulan Julai 2015, komik sulung-baby pertama-komik debut aku selesai dicetak dan bersedia untuk dipasarkan dengan tajuk “SAYANG UMMI”. Komik ini diterbitkan oleh Humaira Publications.… Read More Pengalaman KOMIK DEBUT! – Sayang Ummi