SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

Hai semua! Korang berminat menghasilkan komik? Korang baru nak bermula… Hmm.. Ini langkah-langkah asas yang aku kongsikan! Hanya untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak (beginner), yang dah pro tu mungkin ada cara mereka tersendiri.. Sebenarnya, terdapat beberapa langkah untuk menghasilkan komik. Tetapi INGAT, langkah-langkah ini tak termaktub untuk semua pelukis komik kerana setiap pelukis ada cara dan… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Adakah korang sudah bersedia?! October is cooooming.. Just around the corner weh! Sesuatu yang lazim bagi pelukis seantero dunia, mereka juga sedia maklum, bulan Oktober adalah bulan untuk InkTober berlangsung! Apa itu InkTober? InkTober merupakan satu aktiviti besar-besaran yang berlangsung seluruh dunia pagi pelukis-pelukis. Anjakan yang dicipta oleh seorang illustrator dari Utah, Mr Jake Parker… Read More SEMBANG KOMIK: Malaysia bersedia untuk InkTober 2015!

Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

Selamat pagi semua! Tahu tak, kadang-kadang tu kita buat benda untuk mengarut atau gedik-gedik je boleh jadi fokus sampai bersungguh-sungguh.. Haduii.. Kisahnya, aku nak join satu contest (contest ke? ke proposal? entah..) ni yang memerlukan aku mereka maskot sempena Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Sea ke-29. Mencabar juga nak cipta karekter ni supaya maskot-applicable.. ceewah.… Read More Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?” “Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.” “Why not develop your own?” Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru,… Read More SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!