Tamak Ilmu!

SEMBANG SAJA: Tiada Ilmu yang Tidak Berguna Jika sekarang, apa yang anda lakukan bukan apa yang anda mahu atau suka, janganlah cepat patah semangat. Ambil peluang itu untuk belajar dan ‘kenal’, sebelum buat keputusan seterusnya. Ingatlah, tiada ilmu yang tidak berguna. Apa saja yang mampu kita belajar dan pengalaman yang ada, insya-Allah, boleh kita gunakan… Read More Tamak Ilmu!

SEMBANG SAJA: Cuai Itu Rugi! – PART II

<< SAMBUNGAN DARI PART I KEKECEWAAN DALAM BELASUNGKAWA Oh, kalau korang terfikir dalam entri sebelum ni, “Eh, bukan kena copet ke? Kenapa kata kad pengenalan dia HILANG pulak?” Hmm.. ada ceritanya untuk perkara tu. Yelah, kalau korang declare dalam report yang wallet korang tu dicuri, maknanya korang TAK PERLU bayar denda macam yang dinyatakan di… Read More SEMBANG SAJA: Cuai Itu Rugi! – PART II

SEMBANG SAJA: 10 Youtube Channel Pilihan

Peredaran masa dan zaman merubah cara kita kan? Kalau dulu, bila berada di rumah, nak ada hiburan sikit mesti menonton TV atau paling tidak pun dengar radio. Tapi sekarang, TV dan radio sudah kurang popularitinya apabila internet mula menjadi pilihan terutamanya golongan muda. Aku sendiri jarang sangatlah menonton TV atau mendengar radio dari radio itu… Read More SEMBANG SAJA: 10 Youtube Channel Pilihan

SEMBANG SAJA: Minat – Dulu vs Sekarang

Jomlah buat throwback sikit! Dulu, aku hanyalah seorang peminat komik dan anime. Melukis komik tu sejak dari sekolah rendah lagi, masuk sekolah menengah aku lebih minat kepada menulis cerpen dan melukis ni jadi perkara sampingan sahaja. Malangnya, semua benda tu dah hilang masa ditelan zaman (sebab rumah pun kecik saja.. jadi banyak yang akan dibuang… Read More SEMBANG SAJA: Minat – Dulu vs Sekarang

SEMBANG SAJA: Recap 2015!

SELAMAT TAHUN BARU 2016! Tahun 2014 banyak beri aku pengalaman yang hakikatnya walaupun pahit, masih mampu aku lalui dengan tabah. Sampai dipertengahannya aku buat keputusan dengan tekad untuk lepaskan bebanan ‘kebahagiaan’ yang aku ada selama lima tahun tu dan mulakan semula. Pada waktu umur sudah hampir 3 series ni, hujung 2014 dan sepanjang 2015 adalah buku baharu… Read More SEMBANG SAJA: Recap 2015!