Tamak Ilmu!

SEMBANG SAJA: Tiada Ilmu yang Tidak Berguna Jika sekarang, apa yang anda lakukan bukan apa yang anda mahu atau suka, janganlah cepat patah semangat. Ambil peluang itu untuk belajar dan ‘kenal’, sebelum buat keputusan seterusnya. Ingatlah, tiada ilmu yang tidak berguna. Apa saja yang mampu kita belajar dan pengalaman yang ada, insya-Allah, boleh kita gunakan… Read More Tamak Ilmu!

Sejauh mana anda sudah pergi?

SEMBANG KOMIK: Sejauh mana anda sudah pergi? Beberapa tahun dahulu, menjadi pelukis komik hanyalah sekadar angan-angan kosong saya. Waktu itu, melukis hanyalah untuk suka-suka dan saya sangat suka berkongsi lukisan saya walaupun saya sedar, hasilnya bukanlah sehebat mana. Tetapi, apa yang saya tidak sedar, bila saya mula berkongsi lukisan, saya mula ‘mencipta’ kawan-kawan baru dikalangan… Read More Sejauh mana anda sudah pergi?

Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG KOMIK: Gaya Lukisan Paling HEBAT! Salaam! Hari Rabu lepas saya berkesempatan untuk turut serta di dalam sebuah kelas yang menarik berkaitan jenama (brand). Kelas yang dikelolakan oleh Tuan Syaizul Amal tu membuka mata saya tentang apa fungsi penjenamaan dan bagaimana mahu melaksanakannya dengan baik. Di dalam penghasilan komik, penjenamaan juga penting. Antara perkara yang… Read More Gaya Lukisan Paling HEBAT!

Lukisan CINCAI! Sekadar mahukan populariti?

SEMBANG KOMIK: KENAPA LUKIS CINCAI? NAK POPULAR JE KE? Aku sebenarnya sedang menaip entri berkaitan 10 KOMIK PILIHAN: PENCARIAN BAKAT KOMIK SERAM MALAYSIA 2016. Jenuh juga nak baca kesemuanya, tapi alhamdulillah dah selesai. Lalu, masa aku duduk break sekejap sambil melayan Facebook, muncul pula beberapa cerita tentang komen pembaca pada komik-komik yang bertanding. Jadi, aku pun… Read More Lukisan CINCAI! Sekadar mahukan populariti?