SEMBANG KOMIK: “Kenapa Komik Kita Tak Macam…”

Kebelakangan ni aku asyik ‘terserempak’ dengan posting beberapa manusia di Facebook yang bertanyakan mengapa masih sukar mahu menjadi seorang pelukis komik di Malaysia berbanding negara lain seperti Jepun mahupun US? Sebelum mulakan apa-apa, whoaa.. buat-buat break dulu, bro. Tak setara timbang tara perbandingan tu. Industri komik di Malaysia ni langsung tak sama dengan Jepun! Tapi… Read More SEMBANG KOMIK: “Kenapa Komik Kita Tak Macam…”

SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

Kalau nak ikutkan aplikasi (atau software) untuk melukis ni memang banyak, tapi tak semua yang fokus / khusus untuk penghasilan komik. Sebenarnya korang nak guna aplikasi apa pun boleh, ikutlah pada keselasaan dan keserasian korang dengan aplikasi tersebut. Aku sendiri, bermula dengan lukisan manual, kemudian barulah berjinak-jinak melukis secara digital bermula dengan iPad dan sekarang pengguna tablet… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

SEMBANG KOMIK: 10 Komik Pilihan dari CKOM 2015!

Penantian mereka bakal berakhir! Tanggal 30 November 2015, merupakan hari terakhir untuk mereka yang mahu menghantar karya mereka sebagai penyertaan Cabaran Komik Online Malaysia (CKOM) 2015 anjuran Mat Komik! 10 Disember 2015 pula adalah hari terakhir untuk voting, naikkan view dan comment komik kegemaran korang! Tak lama lagi ni akan keluarlah senarai pemenang tu kan? Whoa..… Read More SEMBANG KOMIK: 10 Komik Pilihan dari CKOM 2015!

SEMBANG KOMIK: 10 Tips Aku Mahu Melukis Komik!

“Korang bermula sebagai seorang peminat komik dan hari ni datang feel untuk pasang impian menghasilkan komik sendiri suatu hari nanti. Say what.. LANGSUNG TAK MUSTAHIL!” Sebenarnya phrase di atas adalah kesimpulan kisah hidup aku yang tak seberapa ni. Ya, 24 tahun dahulu aku ingat bagaimana gembiranya aku menang tempat kedua pertandingan mewarna di tadika (masih… Read More SEMBANG KOMIK: 10 Tips Aku Mahu Melukis Komik!

SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

Hai semua! Korang berminat menghasilkan komik? Korang baru nak bermula… Hmm.. Ini langkah-langkah asas yang aku kongsikan! Hanya untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak (beginner), yang dah pro tu mungkin ada cara mereka tersendiri.. Sebenarnya, terdapat beberapa langkah untuk menghasilkan komik. Tetapi INGAT, langkah-langkah ini tak termaktub untuk semua pelukis komik kerana setiap pelukis ada cara dan… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Langkah-langkah Asas Menghasilkan Komik (Beginner)

SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

Salaam semua! Nak kongsikan berita dengan korang. Selain InkTober yang bermula hari ini, semalam telah diumumkan barisan pemenang untuk pertandingan “From Zero to Hero” anjuran Indiegu Komik. Ini adalah event pertama daripada Indiegu dan aku kan memang pantang ada contest, mesti nak sibuk-sibuk join. Untuk pertandingan tu setiap yang join kena hasilkan dua mukasurat komik… Read More SEMBANG KOMIK: Disebalik penangan BALLAST!

Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

Morning kengkawan. Another random quick sketch. Haruno Sakura. Watak animanga onna kedua aku jatuh cinta selepas Shizuka (Doraemon). Some people might hate her sebab dia digambarkan sebagai the weakest link dalam Team 7. Bagi aku, dia adalah watak yang paaaling jujur dalam Naruto. Sebab apa, dia memang lemah sebab dia tiada bloodline power mcm Sasuke… Read More Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

SEMBANG WAYANG: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan

Mengisahkan seorang pemuda bernama Eren Yeager yang mempunyai kebolehan luarbiasa untuk membantu melindungi tempat tinggalnya dari serangan makhluk gergasi (titan). Dengan menyertai Scouting Legion, Eren berazam untuk menghapuskan semua titan yang telah mengancam dan memusnahkan kampung halamannya. Tajuk: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan Edaran: GSC Movies (Malaysia), Toho Company (Jepun) Genre: Aksi, Pengembaraan, Suspen, Keganasan Pengarah:… Read More SEMBANG WAYANG: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan

Pengalaman KOMIK DEBUT! – Sayang Ummi

Siapa yang suka melukis dan minat pada komik mesti ada angan-angan atau impian untuk hasilkan sebuah komik, kan? Alhamdulillah, aku tak sangka sesuatu yang menjadi angan-angan aku dulu, kini sudah tercapai! Pada bulan Julai 2015, komik sulung-baby pertama-komik debut aku selesai dicetak dan bersedia untuk dipasarkan dengan tajuk “SAYANG UMMI”. Komik ini diterbitkan oleh Humaira Publications.… Read More Pengalaman KOMIK DEBUT! – Sayang Ummi

Siapa PeKOMIK?

Ehh.. Kalau anda peminat komik Malaysia, mesti tahu PeKOMIK atau Persatuan Penggiat Komik Malaysia. Mula ditubuhkan pada tahun 2006 dan menjadi badan berdaftar pada 2008, PeKOMIK adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan oleh penggiat dan artis komik tempatan. Mereka gigih dalam usaha memartabatkan industri komik tempatan dan menjadikan komik sebagai satu media yang boleh diterima… Read More Siapa PeKOMIK?