Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG KOMIK: Gaya Lukisan Paling HEBAT! Salaam! Hari Rabu lepas saya berkesempatan untuk turut serta di dalam sebuah kelas yang menarik berkaitan jenama (brand). Kelas yang dikelolakan oleh Tuan Syaizul Amal tu membuka mata saya tentang apa fungsi penjenamaan dan bagaimana mahu melaksanakannya dengan baik. Di dalam penghasilan komik, penjenamaan juga penting. Antara perkara yang… Read More Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

Kalau nak ikutkan aplikasi (atau software) untuk melukis ni memang banyak, tapi tak semua yang fokus / khusus untuk penghasilan komik. Sebenarnya korang nak guna aplikasi apa pun boleh, ikutlah pada keselasaan dan keserasian korang dengan aplikasi tersebut. Aku sendiri, bermula dengan lukisan manual, kemudian barulah berjinak-jinak melukis secara digital bermula dengan iPad dan sekarang pengguna tablet… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

Morning kengkawan. Another random quick sketch. Haruno Sakura. Watak animanga onna kedua aku jatuh cinta selepas Shizuka (Doraemon). Some people might hate her sebab dia digambarkan sebagai the weakest link dalam Team 7. Bagi aku, dia adalah watak yang paaaling jujur dalam Naruto. Sebab apa, dia memang lemah sebab dia tiada bloodline power mcm Sasuke… Read More Kekuatan tenaga manusia ‘biasa’!

Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

Selamat pagi semua! Tahu tak, kadang-kadang tu kita buat benda untuk mengarut atau gedik-gedik je boleh jadi fokus sampai bersungguh-sungguh.. Haduii.. Kisahnya, aku nak join satu contest (contest ke? ke proposal? entah..) ni yang memerlukan aku mereka maskot sempena Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Sea ke-29. Mencabar juga nak cipta karekter ni supaya maskot-applicable.. ceewah.… Read More Cipta Maskot Sukan Sea.. dan paper doll!

SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?” “Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.” “Why not develop your own?” Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru,… Read More SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!