15 Komik Pilihan CKOM 2016!

SEMBANG KOMIK: 15 Komik Pilihan dari Cabaran Komik Online Malaysia (CKOM) 2016! 20 Disember lepas baru saja berakhir penyertaan untuk Cabaran Komik Online Malaysia (CKOM) 2016. Tahun ini, penyertaan semakin meningkat iaitu sebanyak 145 komik daripada 110 pelukis komik. WOW! Istimewanya tahun ini, tema agak mencabar: “HERO” dengan komik gaya “SILENT COMIC”- komik tanpa dialog.… Read More 15 Komik Pilihan CKOM 2016!

Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG KOMIK: Gaya Lukisan Paling HEBAT! Salaam! Hari Rabu lepas saya berkesempatan untuk turut serta di dalam sebuah kelas yang menarik berkaitan jenama (brand). Kelas yang dikelolakan oleh Tuan Syaizul Amal tu membuka mata saya tentang apa fungsi penjenamaan dan bagaimana mahu melaksanakannya dengan baik. Di dalam penghasilan komik, penjenamaan juga penting. Antara perkara yang… Read More Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG BUKU: …And Oh, These are My Superpowers!

Kita semua ada superpowers! Tapi disebabkan kita selalu sangat mengelak dari menunjukkan kebolehan kita, menjadikan kita lupa tentangnya. Hey, kalau korang superhero, apakah kebolehan yang korang nak? Apa sebenarnya kebolehan yang korang ada tu? Ini bukan buku sembarangan. Melaluinya korang boleh mengikuti perjalanan lima lagenda superhero bersama pengalaman mereka! Tajuk: …And Oh, These are My Superpowers… Read More SEMBANG BUKU: …And Oh, These are My Superpowers!

SEMBANG WAYANG: The Revenant

Berlatarbelakangkan tahun 1823, seorang pemburu bernama Hugh Glass menjadi pemandu arah kepada sekumpulan pemburu luar. Apabila mereka diserang hendap dan cuba menyelamatkan diri, Glass diserang seekor beruang dan cedera parah. Dia kemudiannya ditinggalkan oleh kumpulannya bersendirian dan terpaksa bejuang untuk hidup disamping mahu membalas dendam terhadap mereka yang telah mengkhianatinya. Tajuk: The Revenant Edaran: 20th Century Fox Genre: Drama,… Read More SEMBANG WAYANG: The Revenant

SEMBANG KOMIK: Rasisme Komik?

Minggu lalu berlangsungnya acara yang paling dinantikan oleh peminat komik Malaysia setiap tahun iaitu Comic Fiesta 2015! Tahun-tahun lepas, acara ini sering berlangsung di KL Convention Center, tapi untuk tahun ini lokasi dialihkan ke Mines International Exhibition & Convention Center (MIECC). Kalau sebelum ni aku datang ke Comic Fiesta sebagai pengunjung setia, untuk kali ini aku… Read More SEMBANG KOMIK: Rasisme Komik?

SEMBANG WAYANG: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan

Mengisahkan seorang pemuda bernama Eren Yeager yang mempunyai kebolehan luarbiasa untuk membantu melindungi tempat tinggalnya dari serangan makhluk gergasi (titan). Dengan menyertai Scouting Legion, Eren berazam untuk menghapuskan semua titan yang telah mengancam dan memusnahkan kampung halamannya. Tajuk: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan Edaran: GSC Movies (Malaysia), Toho Company (Jepun) Genre: Aksi, Pengembaraan, Suspen, Keganasan Pengarah:… Read More SEMBANG WAYANG: Shingeki no Kyojin: Attack on Titan

SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!

“Are you copying someone’s style?” “Yes, this is not my style. I keep referring to this artist and his works.” “Why not develop your own?” Haaa. Mencabar tak soalan tu? Bagi seorang pelukis, sesuatu yang perit bila ada responden yang mengatakan; “Lukisan awak tu macam bla bla bla laa.” Terasa? Memanglah. Tapi sebagai pelukis baru,… Read More SEMBANG KOMIK: Caraku dan caranya berbeza!