Gaya Lukisan Paling HEBAT!

SEMBANG KOMIK: Gaya Lukisan Paling HEBAT! Salaam! Hari Rabu lepas saya berkesempatan untuk turut serta di dalam sebuah kelas yang menarik berkaitan jenama (brand). Kelas yang dikelolakan oleh Tuan Syaizul Amal tu membuka mata saya tentang apa fungsi penjenamaan dan bagaimana mahu melaksanakannya dengan baik. Di dalam penghasilan komik, penjenamaan juga penting. Antara perkara yang… Read More Gaya Lukisan Paling HEBAT!

10 KOMIK PILIHAN: Bakat Komik Seram Malaysia!

SEMBANG KOMIK: PENCARIAN BAKAT KOMIK SERAM MALAYSIA 2016! Tarikh 22 September 2016 merupakan tarikh permulaan untuk proses membaca dan mengundi untuk komik pilihan korang dalam pertandingan komik online”BAKAT KOMIK SERAM MALAYSIA 2016″ anjuran website komik online, Matkomik! Proses pengundian berlangsung sehinggalah 30 September ini. Jadi, jalankan tanggungjawab korang sebagai pembaca untuk pilih komik thorbaek! Seperti tajuk… Read More 10 KOMIK PILIHAN: Bakat Komik Seram Malaysia!

Lukisan CINCAI! Sekadar mahukan populariti?

SEMBANG KOMIK: KENAPA LUKIS CINCAI? NAK POPULAR JE KE? Aku sebenarnya sedang menaip entri berkaitan 10 KOMIK PILIHAN: PENCARIAN BAKAT KOMIK SERAM MALAYSIA 2016. Jenuh juga nak baca kesemuanya, tapi alhamdulillah dah selesai. Lalu, masa aku duduk break sekejap sambil melayan Facebook, muncul pula beberapa cerita tentang komen pembaca pada komik-komik yang bertanding. Jadi, aku pun… Read More Lukisan CINCAI! Sekadar mahukan populariti?

SEMBANG KOMIK: “Kenapa Komik Kita Tak Macam…”

Kebelakangan ni aku asyik ‘terserempak’ dengan posting beberapa manusia di Facebook yang bertanyakan mengapa masih sukar mahu menjadi seorang pelukis komik di Malaysia berbanding negara lain seperti Jepun mahupun US? Sebelum mulakan apa-apa, whoaa.. buat-buat break dulu, bro. Tak setara timbang tara perbandingan tu. Industri komik di Malaysia ni langsung tak sama dengan Jepun! Tapi… Read More SEMBANG KOMIK: “Kenapa Komik Kita Tak Macam…”

SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik

Kalau nak ikutkan aplikasi (atau software) untuk melukis ni memang banyak, tapi tak semua yang fokus / khusus untuk penghasilan komik. Sebenarnya korang nak guna aplikasi apa pun boleh, ikutlah pada keselasaan dan keserasian korang dengan aplikasi tersebut. Aku sendiri, bermula dengan lukisan manual, kemudian barulah berjinak-jinak melukis secara digital bermula dengan iPad dan sekarang pengguna tablet… Read More SEMBANG KOMIK: 5 Aplikasi Melukis Komik